Menu sluiten
Close
  • Home
  • Ons aanbod
  • Over ons
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
Mobile menu
Menu
Stichting opvoeden logo
  • Ons aanbod
  • Over ons
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
Home / Nieuws / Reactie Justine Pardoen op onderzoek over smartphonegebruik ouders

Reactie Justine Pardoen op onderzoek over smartphonegebruik ouders

1 juni 2017

Jongeren klagen: fanatieke smartphone-ouders ontwrichten gezinsleven. Dat is de conclusie uit het onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij dat vandaag gepubliceerd is. Mediadeskundige Justine Pardoen reageert op het onderzoek. Doen ouders het daadwerkelijk zo slecht?

,,Het onderzoek geeft leuke haakjes voor een gesprek in het gezin. Maar het maakt absoluut de kop niet waar: het gaat namelijk best goed in Nederlandse gezinnen. Zij doen in het algemeen actief aan mediaopvoeding, op een manier waar de kinderen tevreden over zijn,” is de eerste reactie van Justine Pardoen, aan Opvoeden.nl verbonden als mediadeskundige. Volgens een derde van de jongeren uit het onderzoek zitten ouders met hun telefoon in de hand achter het stuur. Een kwart van de ouders zou een telefoon gebruiken tijdens het eten. ,,Dat zijn getallen waar je niet van ondersteboven rolt,” vindt Pardoen. ,,Het valt allemaal echt wel mee.”

Het gesprek over mediaopvoeding

In februari dit jaar kwam een onderzoek uit van Kliksafe. ,,Daaruit blijkt dat de meeste ouders het gelukkig al erg goed doen. Uit dat onderzoek zijn ook concrete adviezen voortgekomen om op een positieve manier het gesprek over mediaopvoeding te voeren.” Vragend en belangstellend communiceren en het voeren van wederzijdse gesprekken geeft de grootste vermindering van risicovol gedrag. Eenrichtingsverkeer en onderhandelen lijkt risicovol gedrag meer in de hand te werken. ,,We zien en horen niet anders dan dat ouders en kinderen in gesprek zijn over het gebruik van beeldschermen in het gezin. Natuurlijk worden ouders aangesproken op hun smartphonegedrag. Maar dat kinderen daaronder lijden? Dat is nogal een bewering.”
Het onderzoek maakt veel los. ,,Dat is positief, want het zorgt weer voor gesprekken aan de keukentafel. Gelukkig gebeurt dat al veel en is ook steeds beter aan te geven hoe je die gesprekken kunt aanpakken.”

De tips voor ouders

Voor Opvoeden.nl schreef Pardoen informatie over de 20 meest gestelde vragen over mediaopvoeding van ouders. Hoe ga je om met ruzie over beeldschermen? Wat doen sociale media met puberhersenen? De tips helpen ouders het gesprek over mediaopvoeding te starten. Wat vind jij van deze tips of heb je aanvullingen? Laat het ons weten via het tipformulier.

Meer lezen?

Justine Pardoen schreef een blog naar aanleiding van het onderzoek.

Nieuwe naam Stichting Opvoeden.nl

Sinds 1 januari 2020 valt Stichting Opvoeden.nl onder het Nederlands Jeugdinstituut en is de nieuwe naam: Opvoedinformatie Nederland!

Lees hier meer

Contact

088-11 80 200
contact@opvoedinformatie.nl

Bezoekadres

Churchilllaan 11
3527 GV Utrecht

Postadres

Postbus 19221
3501 DE Utrecht

Digitale toegankelijkheid

Lees op deze pagina onze toegankelijkheidsverklaring.

Social

Volg ons online!

Twitter LinkedIn
Stichting opvoeden footer logo
© 2021 opvoedinformatie.nl