Menu sluiten
Close
  • Home
  • Ons aanbod
  • Over ons
  • Projecten
  • Nieuws
  • Contact
Mobile menu
Menu
Stichting opvoeden logo
  • Ons aanbod
  • Over ons
  • Nieuws
  • Contact
Home / Nieuws / Hoe kunnen we professionals stimuleren om opvoedfilmpjes in hun werk met ouders te gebruiken?

Hoe kunnen we professionals stimuleren om opvoedfilmpjes in hun werk met ouders te gebruiken?

14 juli 2020

Resultaten online vragenlijst en interviews met professionals 

Opvoedinformatie Nederland ontwikkelt met jgz-organisaties opvoedfilmpjes voor ouders, gebaseerd op de betrouwbare (tekstuele) informatie die we ontwikkelen. Deze filmpjes kunnen professionals gebruiken in hun contact met ouders, voorafgaand of na afloop van een consult, of via de online kanalen van de organisatie. Maxime van der Vliet, een stagiaire vanuit de Avans Hogeschool, onderzocht onder professionals hoe we het gebruik van deze filmpjes kunnen stimuleren. Aan een online vragenlijst deden 17 respondenten mee. Daarnaast interviewde Maxime vijf professionals als verdieping op de online vragenlijst. In dit artikel delen we enkele resultaten. Je kunt overigens nog steeds aan de online vragenlijst meedoen.

De opvoedfilmpjes worden al gebruikt door enkele jgz-organisaties, maar we merken nog steeds dat er veel onbekendheid heerst hierover. Dat is zonde! Want lukt al jaren om met andere organisaties een stabiel financieringsmodel en duidelijke projectplanning op te zetten, wat leidt tot filmpjes die door ouders zelf beoordeeld zijn, door kennispartners en praktijkprofessionals gevalideerd zijn en door een videobureau geproduceerd worden. We vroegen Maxime daarom om haar afstudeeropdracht te wijden aan deze opvoedfilmpjes.

Ruim 94 procent van de respondenten gebruikt de opvoedfilmpjes op dit moment niet in het werk met ouders. De voornaamste reden hiervoor is dat er andere filmpjes gebruikt worden, bijvoorbeeld van Triple P. Verder wordt er veel ander (beeld)materiaal gebruikt, zoals folders en de GroeiGids. Na het zien van de filmpjes geven de meeste respondenten aan interesse te hebben om ze wel te gaan gebruiken. ,,Goed om van het bestaan af te weten,” zegt een deelnemer. ,,In mijn werk begeleid ik vaak moeders met een licht verstandelijke beperking. Ik denk dat deze filmpjes hier goed op aansluiten,” zegt een ander.

In de online vragenlijst gaven professionals aan hoe betrouwbaar zij de opvoedfilmpjes achtten. De filmpjes kregen gemiddeld een 7,8 op een schaal van 10. Als sterke punten van de filmpjes werden genoemd: duidelijk, laagdrempelig en prettige uitstraling van presentatrice Fiona. Wat de professionals zoal missen, is verdiepende informatie en ondertiteling in verschillende talen. Deze twee onderwerpen kwamen eerder al in een bijeenkomst van onze projectleden aan bod.

Het gebruik van opvoedfilmpjes in het werk met ouders

De respondenten zien mogelijkheden in het gebruik van opvoedfilmpjes voorafgaand of na afloop van een consult of door verspreiding via nieuwsbrieven en social media. Ze kunnen daar echter wel een steuntje in de rug bij gebruiken. ,,Ik zou een handleiding fijn vinden, zodat ik weet wat het inhoudt en hoe ik de filmpjes kan gebruiken. Hier kunnen mijn collega’s ook gebruik van maken zodat iedereen op de hoogte is.” We verkennen met onze projectleden de mogelijkheid om zo’n handleiding te ontwikkelen.

Denk ook mee over opvoedfilmpjes!

Onze stagiaire Maxime heeft haar stage bij ons afgerond, maar toch kun je nog meedoen aan de online vragenlijst. We hopen op nog meer respons om ideeën over en ervaringen met het gebruik van opvoedfilmpjes door professionals op te halen.

Hoe gaan wij met de opvoedfilmpjes verder?

Op dit moment nemen acht jgz-organisaties deel aan het filmpjesproject van Opvoedinformatie Nederland. Met elkaar financieren we de ontwikkeling van deze filmpjes en denken en kijken we mee over de inhoud van de filmpjes. We delen met hen de resultaten uit dit onderzoek en verkennen welke elementen we kunnen oppakken om het gebruik van de opvoedfilmpjes onder professionals te vergroten. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een handleiding en meer inzicht bieden in het ontwikkelproces en de betrouwbaarheid van de filmpjes. Als jgz-organisatie kun je bij dit project aansluiten. Meer daarover lees je op deze projectpagina. 

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.

Contact

contact@opvoedinformatie.nl

Bezoekadres

Churchilllaan 11
3527 GV Utrecht

Postadres

Postbus 19221
3501 DE Utrecht

Digitale toegankelijkheid

Lees op deze pagina onze toegankelijkheidsverklaring.

Social

Volg ons online!

Twitter LinkedIn
Stichting opvoeden footer logo
© 2023 opvoedinformatie.nl