Meer dan 600 ouders uit het Landelijk Ouderpanel delen hun ervaringen, vragen en zorgen
Actueler dan ooit is het gedrag van jongeren en kinderen onderling als het gaat om het uitlokken van vechtpartijen, bezitten van wapens of het doorsturen van gewelddadige (rap)filmpjes. Recent zien we bijvoorbeeld dat burgemeesters, OM en politie een beroep doen op ouders om hun kind ’s avonds thuis te houden vanwege de avondklokrellen. Maar er is sinds 2017 ook een stijging in het wapenbezit onder jongeren. En steeds vaker verschijnen ‘drillraps’, video’s waarin jongeren elkaar bedreigen, die mogelijk leiden tot vecht- en steekpartijen. Deze gebeurtenissen waren aanleiding voor een onderzoek onder het Landelijk Ouderpanel over de zelfstandigheid, controle en beïnvloeding van hun kind. Tot nu toe hebben meer dan 600 ouders hieraan meegedaan. Deelnemen kan nog steeds via deze link.
Waarover gaat dit onderzoek?
Kinderen vanaf 8 jaar gaan steeds meer (zelfstandig) met vrienden om, social media en muziek. Dat hoort bij de ontwikkeling, maar kan best spannend zijn voor ouders. Er komen leuke en minder leuke dingen bij kijken. In hoeverre laten ouders hun kind zijn gang gaan? En hoe beïnvloedbaar is hun kind? Ook zijn we benieuwd naar ervaringen met drillraps en wapenbezit. We vragen tot slot hoe ouders denken over het verbieden van messenverkoop onder jongeren en hoe zij kijken naar het invoeren van kluisjescontrole op school.
Wat doen we met de resultaten van dit onderzoek?
Opvoedinformatie Nederland wil een eerste inzicht krijgen in hoe ouders met de zelfstandigheid en controle van hun kind omgaan en of/welke ervaring zij hebben met drillraps en wapenbezit. Het Nederlands Jeugdinstituut is ook met dit thema bezig. Daarom hebben we samen dit onderzoek ontwikkeld. Op basis van de resultaten kijken we of en hoe we er in de opvoedinformatie aandacht aan kunnen besteden. Voor ouders, maar ook voor scholen en professionals die met ouders en kinderen werken.
Meer informatie over het Landelijk Ouderpanel
Het Landelijk Ouderpanel is in 2017 opgericht door Opvoedinformatie Nederland en Ouders & Onderwijs en telt meer dan 5400 ouders. Via korte peilingen en onderzoeken laten zij hun stem horen over opvoeden en onderwijs.