Opvoedinformatie Nederland en GroeiGids werken met een geïntegreerde redactieraad van praktijkprofessionals. In dit interview lichten Anneke Kesler (programmamanager en hoofdredacteur GroeiGids) en Daniëlle Jansen-Moeliker (voormalig contentmanager Opvoedinformatie Nederland) de samenwerking toe. Deze taak van Daniëlle wordt tijdelijk overgenomen door Melissa Bastiaan, adviseur kwaliteit en content.
Wat is de meerwaarde van een geïntegreerde redactieraad van praktijkprofessionals?
Anneke Kesler: ,,De meerwaarde is dat GroeiGids en Opvoedinformatie Nederland nu gezamenlijk nog efficiënter optimale informatie voor alle (aanstaande) ouders realiseren. Door de samenwerking is één sterke redactie van praktijkprofessionals gerealiseerd. Deze professionals weten uit de praktijk welke vragen er leven bij ouders en hoe de informatie goed aansluit bij hun uitvoeringspraktijk. Zo hebben ouders, de wetenschap en praktijkprofessionals ieder hun positie in het validatieproces.”
Daniëlle Jansen-Moeliker: ,,Zowel GroeiGids als Opvoedinformatie Nederland willen hetzelfde: betrouwbare opvoedinformatie voor alle ouders. Doordat we nu krachten bundelen, kunnen we sneller en nog beter betrouwbare informatie bieden. We zijn nu met een grotere groep praktijkprofessionals. Dit betekent dat we sneller kunnen werken én met elkaar meer weten. Iedereen heeft zo zijn eigen specialisme. En al deze specialismen bij elkaar, dekken het algehele aanbod van betrouwbare informatie van Opvoedinformatie Nederland.”
Anneke Kesler (uiterst links) en Daniëlle Jansen-Moeliker (vijfde van links) en de praktijkprofessionals uit de geïntegreerde redactieraad.
Welke successen zijn er al geboekt?
Kesler: ,,Er is meer interactie en afstemming tussen kennisinstituut en praktijkprofessional, waardoor praktische informatie over wat een advies zou kunnen betekenen voor de ouder en het kind wordt toegevoegd. Ook een directe link naar de dagelijkse praktijk zie je nu in de informatie terug.”
Jansen: ,,Er gebeurt veel. En je merkt dat een geïntegreerde redactieraad werkt. Zo krijgen we bijvoorbeeld meer meldingen van verschillende kanten én vanuit de praktijk. De praktijkprofessionals werken dagelijks met ouders. Zij weten wat er speelt! Hoe mooi is het dat we, dankzij de grotere groep praktijkprofessionals, veel meer te horen krijgen vanuit de doelgroep? Dat is hele waardevolle informatie.”
Waarom is het zo belangrijk om op deze manier aan betrouwbare informatie voor ouders te werken?
Kesler: ,,Ouders zijn op zoek naar informatie en komen niet altijd uit bij de betrouwbare informatie die wij te bieden hebben. Preventieve voorlichting is belangrijk voor het gezond opgroeien van kinderen en jeugdigen en versterkt ouders in hun ouderrol. We willen met elkaar de Thuisarts.nl voor de preventieve geboorte- en jeugdgezondheidszorg worden. Als we met z’n allen aan een bron werken en het in betrouwbare kanalen richting ouders uitventen, dan ‘maken we meters’!”
Jansen: ,,Er is zoveel informatie te vinden op het internet. Ook veel informatie die niet juist is. En dat terwijl ouders op zoek zijn naar betrouwbare informatie. Door krachten te bundelen, kunnen we nog beter zorgen voor deze betrouwbare opvoedinformatie en nog beter ons unieke validatieproces doorlopen. Zo kunnen we met elkaar een steentje bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen!”
Wanneer is de samenwerking geslaagd?
Kesler: ,,De samenwerking kan nog verder worden uitgebreid wanneer de GroeiGids-producten, zoals de pushberichten, chatberichten en GroeiGids-boekjes, gezamenlijk kunnen worden opgepakt in het ingerichte digitale redactieproces. Verder is de samenwerking geslaagd als er één goed vindbare website voor alle (aanstaande) ouders is via Google, zoals Thuisarts.nl. Tot slot streven we ernaar dat professionals dit omarmen en de on- en offline GroeiGids-kanalen met betrouwbare informatie inbedden in hun werkproces.”
Jansen: ,,We zijn pas net bezig met elkaar. De eerste stappen zijn gezet. We kunnen met elkaar nog veel meer bereiken als we een meer praktische invulling geven aan bijvoorbeeld vergaderingen, de verwachtingen in het validatieproces en de werkwijzen voor verschillende producten. Het is een proces in ontwikkeling en stapje voor stapje gaan we vooruit. We zijn goed op weg met elkaar.”
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?
Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.