In de vaste rubriek ‘In het nieuws’ staan we stil bij wat er deze week speelt onder ouders, jongeren en kinderen. Wij verzamelen voor jou de bijbehorende, betrouwbare informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Altijd op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrieven.
Scholieren roken, drinken en blowen nog even vaak als in 2017
Na een jarenlange daling is het gebruik van ‘traditionele middelen’ zoals tabak, alcohol en cannabis onder scholieren gestabiliseerd, blijkt uit de rapportage Jeugd en riskant gedrag 2019: kerngegevens uit het Peilstationsonderzoek Scholieren van het Trimbos-instituut. Maar terwijl de daling in het gebruik van ‘traditionele middelen’ gestagneerd is, zijn er verschillende ‘nieuwe’ verleidingen zoals alcoholvrije dranken of lachgas. Dit zijn middelen met een vaak onschuldiger imago, maar waarvan onvoldoende bekend is wat de effecten en risico’s op korte en langere termijn zijn.
Informatie voor ouders:
- Alcohol en groepsdruk jongvolwassene.
- Praten over alcohol jongvolwassene.
- Alcoholschade jongvolwassene.
- Praten over roken jongvolwassene.
- Alcohol en groepsdruk Puber.
- Drinkgedrag puber.
- Alcoholgebruik puber.
- Regels en afspraken over drank puber.
- Te jong te veel drinken.
- Praten over roken puber.
- Motivatie om niet te roken puber.
- Roken en groepsdruk puber.
- Lachgas puber.
- Filmpje: presentatrice Fiona over alcoholgebruik van je kind.
- Filmpje: presentatrice Fiona over drugsgebruik.
Informatie voor jongeren:
Vaccinatiegraad bij vrijwel alle leeftijdsgroepen gestegen
De vaccinatiegraad in Nederland is voor het eerst in vijf jaar bij vrijwel alle leeftijdsgroepen gestegen. Het percentage kinderen dat vorig jaar op tweejarige leeftijd alle vaccinaties volgens schema heeft ontvangen, is gestegen van 90,2 naar 90,8 procent.
Informatie voor ouders:
- Vaccinaties baby.
- Vaccinaties peuter.
- Vaccinaties basisschoolkind.
- Filmpje: presentatrice Fiona over vaccineren.
Informatie voor jongeren:
Geboorteverlof partners per 1 juli uitgebreid
Per 1 juli 2020 kunnen partners het eerste half jaar na de geboorte van de baby vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Je hebt als partner dan recht op een uitkering van maximaal 70% van het dagloon. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV.
Informatie voor ouders:
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?
Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.