Buitengesloten worden, tijdens gymlessen als laatste overblijven, uitlachen: het was tijdens de schooltijd van Glenn Eilbracht (29) dagelijkse kost. Wie de vrolijke, creatieve vlogger nu ziet, zou niet zeggen dat hij een zware, ongelukkige jeugd heeft gehad. Het heeft hem veel moeite gekost om daar te komen. ,,Ik ontdekte dat het internet de plek was om lotgenoten te ontmoeten.”
,,Ik ben niet zielig,” begint Glenn. ,,Het hoofdstuk pesten is afgesloten. Ik ben echt niet de hele dag vrolijk en heb ook wel eens een rotdag. Maar verdriet om het pesten, heb ik niet meer.” Toch is hij er elke dag mee bezig. Onder meer door zijn ambassadeurschap voor de Stichting Aandacht voor Pesten en als vlogger. ,,Ik kan niet langs de deuren om mijn boodschap over pesten te verkondigen. Daarom doe ik dat via YouTube. Daar bereik ik heel veel jongeren mee.”
Internet als steunpilaar
Op 16-jarige leeftijd richtte Glenn een website op over pesten en zijn ervaringen. Binnen korte tijd ontving hij talloze reacties van lotgenoten. ,,Ik dacht dat ik de enige was die gepest werd. Door al die reacties voelde het alsof ik ineens een muur van mensen achter me had staan waar ik mijn verhaal bij kwijt kon.” De website en online gesprekken hebben Glenn enorm veel steun gegeven. ,,In die zin is het internet een positief middel. Kinderen die gepest worden, kunnen daar op een laagdrempelige manier hun lotgenoten vinden.” Glenn raadt gepeste kinderen dan ook aan om het internet op te zoeken. ,,Op Facebook kun je je aansluiten bij groepen van gepeste kinderen. Ik begrijp als geen ander dat je het liefst in een hoekje blijft zitten en er met niemand over praat. Het internet is daar een uitkomst voor.” Toch benadrukt hij dat een vertrouwenspersoon zoeken de beste oplossing is. ,,In mijn geval was dat mijn moeder.”
Pesten op school
Op school hoorde Glenn er niet bij. ,,Ik begrijp niet waarom sommige mensen het leven van anderen zo zuur maken. Het is niet normaal om iemand elke dag te treiteren.” Per 1 augustus 2015 zijn scholen verplicht een pestprotocol te handhaven. ,,Dat was in mijn tijd heel handig geweest. De docenten op mijn school hadden niet door dat ik gepest werd. Ik ben daarom heel blij dat scholen er nu wel iets aan moeten doen. Maar we zijn er nog niet. Docenten hebben al veel op hun bordje liggen, maar zij mogen van mij nog meer voorlichting krijgen over het herkennen, voorkomen en aanpakken van pesten.” Dat is precies wat de Stichting Aandacht voor Pesten doet. Deze organisatie verzorgt themalessen en workshops over pesten voor leerlingen, leerkrachten en ouders. Daarnaast helpen zij bij spreekbeurten of scripties. Op Opvoeden.nl worden ouders gewezen op het pestprotocol, zodat zij hier op school naar kunnen vragen. Glenn adviseert docenten om een actieve rol pakken als het gaat om smartphones en social media. ,,Bespreek het met leerlingen, kijk mee en stel vragen.”
Bewust vloggen
Sinds een jaar maakt Glenn vlogs over zijn leven en deelt hij persoonlijke dingen. Met bijna 800 abonnees op zijn kanaal bereiken zijn filmpjes zo’n 1000 kijkers. ,,Het klinkt gek, maar door filmpjes te maken, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Meer dan door de therapie die ik gevolgd heb.” Op zijn filmpjes over pesten, krijgt hij veel reacties. ,,De meest bijzondere reactie die mij is bijgebleven, is van een moeder wiens kind zelfmoord had gepleegd door pesten. Zij stimuleerde mij om door te gaan.”Als vlogger is Glenn bewust bezig met de boodschappen die hij zijn kijkers meegeeft. ,,Door groepsdruk doen jongeren steeds meer gevaarlijke dingen, zoals challenges waarbij je een hap kaneel moet nemen of jezelf moet wurgen. Jongeren willen erbij horen en doen eraan mee. Als vlogger heb je een groot bereik. Ik doe daarom geen gevaarlijke challenges. Ik doe veel liever spelletjes die grappig zijn, zoals geen ja of nee zeggen.”
Voor de Dag tegen Pesten dit jaar maakte Glenn een indrukwekkend filmpje.
Wat kun jij doen tegen pesten?
Verspreid de informatie voor ouders over:
Verspreid de informatie voor jongeren over:
Verspreid de informatie voor kinderen over: