We geven je graag een kijkje achter de schermen bij het filmpjesproject van Opvoedinformatie Nederland. Onlangs was er weer een draaidag. Projectleider Melissa Bastiaan vertelt hoe het er op zo’n dag aan toe gaat.
Hoe bereiden jullie een draaidag voor?
,,Allereerst moeten de thema’s bedacht worden. Dit doen we samen met de deelnemende partijen. Als de thema’s zijn vastgesteld gaan we aan de slag met scripts. De scripts worden door een regisseur gemaakt en zijn gebaseerd op onze betrouwbare opvoedinformatie. De producer gebruikt deze als basis en bedenkt hierbij de passende beelden en eventuele animaties. We kijken naar de eerste versie en beoordelen of het script aan onze criteria voldoet en de betrouwbare opvoedinformatie op een goede manier verwerkt is. Daarna gaan de scripts langs alle deelnemende partijen. Zij geven hun feedback en dit wordt zo goed als mogelijk verwerkt in de scripts. De producer verzamelt alles wat nodig is voor de opnamen. Ze boekt presentatrice Fiona en plant de draaidag.”

Hoeveel wordt er op een draaidag opgenomen?
,,We filmen drie filmpjes per dag. En dit lukt altijd precies. De opnamen lopen vaak wel door elkaar heen omdat een bepaalde locatie bijvoorbeeld in meerdere filmpjes terugkomt. Dan is het onhandig om heen en weer te blijven reizen. De producer houdt nauwlettend de planning in de gaten tijdens zo’n dag.”
Waar vinden de draaidagen plaats?
,,In en rondom Eindhoven. Daar is het productiebedrijf gevestigd en een crewlid stelt haar huis beschikbaar voor de opnamen. Dat is heel handig want zo kunnen we gebruik maken van kinderkamertjes en de nodige kinderspullen. Verder zoekt de producer vaak allerlei leuke locaties uit in de buurt. Zo hebben we wel eens gedraaid in een tandartsenpraktijk, op een middelbare school en in dé uitgaansstraat van Eindhoven voor het filmpje over alcohol. Helaas zijn we vanwege de coronamaatregelen wat beperkt in locaties, maar toch is het gelukt om weer met mooie filmpjes te komen.”

Wie zijn er bij een draaidag aanwezig en wat is ieders rol daarbij?
,,Een producer, presentatrice, cameraman en ik als opdrachtgever. Bij voorgaande opnamen sloten soms ook deelnemende partijen aan maar vanwege het coronavirus is het noodzakelijk om de aanwezige groep zo klein mogelijk te houden. De producer zorgt voor een goed verloop van de dag, bewaakt de scripts en ondersteunt zowel de cameraman als de presentatrice. De cameraman zorgt er natuurlijk voor dat alles goed op beeld komt en het geluid goed geregeld is. Ik kijk als opdrachtgever continu of de filmpjes voldoen aan onze criteria. Praat Fiona niet te snel? Is de omgeving veilig voor een kind? Wordt de betrouwbare opvoedinformatie op de juiste manier overgebracht? Enzovoorts. Je merkt op zo’n dag dat iedereen zijn of haar eigen focus heeft, maar dat we ook heel goed samenwerken en tot leuke nieuwe ideeën komen.”
Gaat het opnemen in één keer goed?
,,Soms duurt het even voordat we de perfecte opname hebben. Dan doen we toch nog even een woordje anders of filmen op een andere plek. En dan ben je als opdrachtgever helemaal tevreden, maar dan merkt onze cameraman op dat het vliegtuig dat overvloog toch hoorbaar is…Weer opnieuw! Maar soms staat het er in één keer op.”

Wat gebeurt er na de draaidag?
,,Dat gaat allemaal razend snel. In de planning wordt opgenomen dat de montage direct na de opnamen start. Alle losse opnamen met stukjes tekst worden aan elkaar geplakt tot een mooi filmpje. Sommige filmpjes krijgen animaties. Vrij kort na de opnamen krijgen we de eerste oplevering. Daar zijn we vaak direct enthousiast over omdat we al een paar jaar met dezelfde producer werken.”
Meer informatie over het filmpjesproject
Misschien heb je als organisatie de plannen om de informatievoorziening naar ouders toe uit te breiden met meer beeldmateriaal; je wilt ‘iets’ met filmpjes doen. In deze (snelle) tijd verplaatst veel informatievoorziening zich van tekst naar beeld. Ook is het voor laaggeletterde ouders of niet-Nederlandse ouders prettig om informatie via beeld te ontvangen. Sluiten jouw ideeën hierop aan? Dan ben je bij het filmpjesproject aan het goede adres! Met deelname aan het filmpjesproject doe je mee aan een landelijk georganiseerd netwerk van jgz-organisaties waarmee je (kosten)efficiënt betrouwbare, onafhankelijke opvoedfilmpjes met en voor ouders ontwikkelt. Jij draagt financieel en inhoudelijk bij; Opvoedinformatie Nederland faciliteert de projectbegeleiding, videoproductie en communicatie. Hoe meer deelnemers er zijn; hoe lager de kosten!