Nieuw! Corona kanttekening in de betrouwbare opvoedinformatie

Vanaf vandaag staat er in de betrouwbare opvoedinformatie een standaard kanttekening over corona. We proberen de informatie zo goed mogelijk op de coronamaatregelen te laten aansluiten, maar dat is voor álle informatie niet te doen. De maatregelen zijn zo veranderlijk. Daarom melden we dat de informatie mogelijk (nog) niet aan de regels voldoet en verwijzen we naar het RIVM. 

We bieden al informatie over het coronavirus, maar dat betreft maar één tekst. Teksten over sport, school of werken gaan nog uit van de oude situatie. De keuze voor een kanttekening maakten we onder meer op basis van een peiling die we in ons netwerk deelden. Hierin vroegen we de respondenten om mee te denken wat we in coronatijd met de betrouwbare opvoedinformatie moeten doen: teksten (blijvend) aanpassen, niets of toch iets noemen over corona? Op basis van de suggesties hebben we gekozen voor een kanttekening die bij iedere tekst komt te staan. Zo is de ouder zich ervan bewust dat niet alle adviezen uit een tekst opgevolgd kunnen worden.

Bij het opstellen van nieuwe teksten voor de betrouwbare opvoedinformatie, houden we de coronamaatregelen extra goed in het achterhoofd. Ook denken we na over de lange termijn: ouders blijven wellicht (langer) thuiswerken of zien de grootouders minder vaak. We verkennen of we hier meer informatie over toevoegen.

Wil je meedenken over corona in de betrouwbare opvoedinformatie?

Suggesties zijn altijd welkom! Deel jouw tips via het tipformulier of mail ons op contact@opvoedinformatie.nl.

JGZ richtlijn Houding en Bewegen gepubliceerd en vertaald voor ouders

De nieuwe JGZ richtlijn Houding en Bewegen is vandaag gepubliceerd. Tegelijkertijd staat de geactualiseerde, betrouwbare informatie voor ouders daarover op Opvoeden.nl. Zoals altijd is deze informatie ook op GroeiGids.nl en in de GroeiGids app te vinden. Onder andere de teksten over gezondheid en bewegen, scoliose en lichamelijke problemen zijn aangevuld met tips. Ook maakten we de nieuwe teksten Tips beeldschermgebruik en Een gezonde lichaamshouding. Het is bij deze richtlijn weer gelukt om de informatie voor professionals en de vertaling ervan voor ouders op hetzelfde moment beschikbaar te stellen!

In onderstaande animatie hoor je meer over de inhoud van de richtlijn en de verbinding met de informatie voor ouders. Zie je dit filmpje niet? Kijk dan op YouTube.

Het aanpassen van de opvoedinformatie op basis van de richtlijn deden we in samenwerking met de volgende deskundigen:

  • Jacqueline Deurlo, een van de richtlijnsamenstellers van TNO.
  • Anneke Kesler, programmamanager GroeiGids.
  • Rig Mutschler, praktijkprofessional.
  • Justine Pardoen, mediadeskundige Bureau Jeugd & Media.

Aanpassingen in de tekst Gezondheid en bewegen
In de informatie staat nu dat een baby voor een goede motorische ontwikkeling voldoende ruimte nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat de baby niet te vaak en niet te lang achterelkaar in een buggy, autostoel of kinderstoel zit. Dat is te belastend voor de rug.

Aanpassingen in de tekst Scoliose
In deze tekst wordt uitgelegd dat er een verschil is tussen ‘structurele’ scoliose en ‘niet-structurele’ scoliose. Structurele scoliose ontstaat in de wervelkolom zelf. Niet-structurele scoliose ontstaat door een ander probleem aan de botten, spieren of gewrichten.

Nieuw: de tekst Tips beeldschermgebruik
Beeldschermen spelen een grote rol in het leven van kinderen en jongeren. De telefoon, laptop of tablet zijn heel belangrijk voor school, ontspanning en het contact met vrienden. Maar het is niet gezond om te veel achter een beeldscherm te zitten. In deze tekst staan tips voor een goede houding en een filmpje.

Nieuw: de tekst Een gezonde lichaamshouding
Een goede lichaamshouding is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In deze tekst staan tips over hoe je een gezonde, actieve houding bij een kind kunt stimuleren.

Achtergrondinformatie over het richtlijnenproces en de informatie voor ouders

De Richtlijn Adviescommissie (RAC), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), TNO en ZonMW deelden met ons de ambitie om de informatie voor ouders meer te betrekken in het proces van de richtlijnen. Uit een nieuwe of gewijzigde richtlijn komt bijna altijd informatie die voor ouders relevant is. Meestal werd dit pas na publicatie van een richtlijn verwerkt. Met het NCJ maakten we afspraken om dat al eerder in het proces op te pakken, zodat ouders de juiste, actuele informatie ontvangen. Hierdoor zagen we vóór de publicatiedatum van de richtlijn wat de gevolgen waren voor de opvoedinformatie voor ouders en konden de teksten daarop aanpassen.

We zijn blij dat we op deze manier bijdragen om professionals een compleet aanbod te bieden, namelijk een nieuwe richtlijn en de bijbehorende informatie voor ouders! Dit lukte eerder al bij:

De informatie van ouders op de website van het NCJ

De website van het NCJ biedt een overzicht van alle richtlijnen. In alle opvoedgerelateerde richtlijnen is een link toegevoegd naar de bijbehorende informatie op Opvoeden.nl, bijvoorbeeld bij ADHD. Zo maken we het voor professionals nog eenvoudiger om de betrouwbare informatie voor ouders toe te passen in de praktijk!

Opvoedinformatie Nederland en GroeiGids

Opvoedinformatie Nederland en GroeiGids werken gezamenlijk in één redactie om ouders in heel Nederland van betrouwbare informatie te voorzien over gezond opgroeien en opvoeden. Deze informatie vinden ouders terug op Opvoeden.nl. Groeigids.nl, de GroeiGids app en op websites van deelnemende Centra voor Jeugd en Gezin, GGD’en en gemeenten.

GGD IJsseland negende deelnemer van filmpjesproject

Vanaf vandaag verwelkomen wij GGD IJsselland als negende deelnemer van het filmpjesproject van Opvoedinformatie Nederland! We zijn blij dat deze nieuwe partner meedoet in de ontwikkeling van betrouwbare opvoedfilmpjes voor ouders. De andere partners zijn GGD Amsterdam, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Zaanstreek-Waterland, JGZ Almere, GGD Hart voor Brabant, GGD Hollands Noorden, GGD Utrecht en GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Wat houdt het filmpjesproject in?

Misschien heb je als organisatie de plannen om de informatievoorziening naar ouders toe uit te breiden met meer beeldmateriaal; je wilt ‘iets’ met filmpjes doen. In deze (snelle) tijd verplaatst veel informatievoorziening zich van tekst naar beeld. Ook is het voor laaggeletterde ouders of niet-Nederlandse ouders prettig om informatie via beeld te ontvangen. Sluiten jouw ideeën hierop aan? Dan ben je bij het filmpjesproject aan het goede adres! Met deelname aan het filmpjesproject doe je mee aan een landelijk georganiseerd netwerk van jgz-organisaties waarmee je (kosten)efficiënt betrouwbare, onafhankelijke opvoedfilmpjes met en voor ouders ontwikkelt. Jij draagt financieel en inhoudelijk bij; Opvoedinformatie Nederland faciliteert de projectbegeleiding, videoproductie en communicatie. Hoe meer deelnemers er zijn; hoe lager de kosten!

Op deze pagina lees je over de vijf voordelen van deelname aan het filmpjesproject.

Dag van de Scheiding: Landelijk Ouderpanel over scheiden

Het is de Dag van de Scheiding. Voor het eerst nodigden we een specifieke groep van het Landelijk Ouderpanel uit om onze informatie over scheiden te beoordelen, namelijk ouders met een samengesteld gezin.

De ouders beoordeelden onze informatie over scheiden, samengesteld gezin en vechtscheiding. Over het algemeen werd dit positief beoordeeld, maar misten de ouders vooral nieuwe tips en adviezen.

,,Het werd moeilijk toen (zijn) kinderen volwassen werden. Het blijft keihard werken,” zei een van de deelnemers. Een ander gaf aan: ,,Je gaat van liefdespartner naar samenwerkingspartner. Je blijft samen verantwoordelijk voor je opgroeiende kind(eren).”

,,Ik mis het woordje onveiligheid. Kinderen verliezen een veilige bekende basis. Dat maakt de toekomst onzeker en dat veroorzaakt ook veel emoties. Niet alleen het verdriet, boosheid of schuldgevoel rondom de scheiding is de oorzaak van de pijn. Denk ik. Duidelijkheid en ruimte geven en de andere ouder ‘heel’ laten is de sleutel inderdaad.” We kijken met onze kennispartners hoe we de input van ouders verwerken in de opvoedinformatie.

Over het Landelijk Ouderpanel

Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Opvoedinformatie Nederland en Ouders & Onderwijs. Via het Landelijk Ouderpanel geven ouders via online onderzoeken aan hoe zij denken over opvoeden en onderwijs, welke informatie zij nodig hebben en wat hun ervaringen zijn. Op die manier kunnen we de beschikbare informatie over opvoeden en onderwijs verbeteren. Ook nemen we de mening van ouders mee in gesprekken en contacten met professionals, overheid en politiek. Het Landelijk Ouderpanel telt op dit moment 5270 ouders. Voortaan meedoen aan onderzoeken? Meld je dan via deze link aan.

Vaders en moeders gezocht voor opvoedfilmpjes

Voor een nieuwe reeks opvoedfilmpjes zoeken we vaders en moeders die het leuk vinden om hierin een rol te spelen en hun ervaringen te delen. De opvoedfilmpjes zijn onderdeel van een reeks filmpjes die we met presentatrice Fiona maken, te zien op YouTube. Uit verschillende peilingen onder het Landelijk Ouderpanel krijgen we terug dat ouders graag zien hoe ándere ouders het opvoeden aanpakken. Daarom hebben we besloten om hier wat aan te doen en vaders en moeders te werven voor filmpjes! Een paar ouders uit het Landelijk Ouderpanel hebben zich hiervoor opgegeven, maar we zoeken er meer. Interesse? Bekijk meteen de factsheet.

Door de coronamaatregelen is het helaas wat lastiger om gezamenlijk op locatie te filmen. Als alternatief hebben we bedacht om ouders zelf, met eigen smartphone, een stukje op te laten nemen. De kwaliteit van smartphones is tegenwoordig erg goed en met wat tips kun je best gemakkelijk filmpjes maken. En het is natuurlijk helemaal niet erg als het niet in één keer goed gaat; we werken met een videobureau dat allerlei stukjes beeld kan monteren en bewerken.

We zoeken ouders die hun ervaringen willen delen over de volgende onderwerpen:

Ouderschap en relatie.
Ouders geven tips om je relatie goed te houden. Waar liep je tegenaan in je relatie en hoe kwam je hier samen weer uit? Wat verandert er als je samen een kindje krijgt?

Bezorgdheid en loslaten.
Loslaten kan op verschillende niveaus: je kind gaat naar de basisschool, op kamers, voor het eerst buitenspelen of krijgt een eigen mobiele telefoon. Wanneer legde je als ouder het vertrouwen bij je kind en liet je los? Hoe heb je dit ervaren? Wat is lastig?

Voor het eerste onderwerp zoeken we ouders met een wat jonger kind (maximaal 4 jaar). Voor het andere onderwerp zijn alle leeftijden geschikt. Je kind zelf hoeft niet in beeld te komen.

De opname wordt dus onderdeel van een filmpje met presentatrice Fiona over deze onderwerpen. De filmpjes staan onder meer op YouTube, maar ook op Opvoeden.nl.

Door ervaringen te delen, help je veel andere ouders. Ook vergeten we jouzelf niet: tegenover deelname aan de filmpjes staat een leuke tegemoetkoming in de vorm van een cadeaubon.

Wil je meer informatie over deelname aan de opvoedfilmpjes? 

Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of contact@opvoedinformatie.nl of 088-1180200.

Aanmelden opvoedfilmpjes

Ik wil graag meer informatie over deelname aan de opvoedfilmpjes van Opvoedinformatie Nederland.

GGD Brabant-Zuidoost over deelname aan filmpjesproject

In dit interview vertellen Carmy Bronneberg, communicatieadviseur, en Renée Drenth, orthopedagoog, over de deelname van GGD Brabant-Zuidoost aan het filmpjesproject van Opvoedinformatie Nederland.

Wat is de reden dat jouw organisatie meedoet aan het filmpjesproject?

,,Opvoedinformatie wordt niet enkel via tekst gegeven, maar op deze manier ook via beeld. De ontwikkeling van woord naar beeld wordt steeds belangrijker en sluit aan bij behoefte van de (aanstaande) ouder. Voor bepaalde doelgroepen (zoals laaggeletterde ouders) sluit opvoedinformatie via beeld beter aan dan tekst. De video’s zijn geïntegreerd in de content van Opvoedinformatie Nederland en dus ook in alle landelijke “producten” die van deze content gebruik maken, waaronder de website Opvoeden.nl maar ook de Groeigids. Op deze manier dragen we bij aan betrouwbare informatie voor ouders, die overal en altijd vindbaar en toegankelijk is. De inhoud is gemaakt voor en met de doelgroep. Het sluit aan bij de interesse van de ouder; via korte video’s beschikken zij snel over informatie. Het is ook mogelijk om op korte termijn beeldmateriaal te maken op actualiteit. Door samen te werken in dit project realiseren we professionele filmpjes die je zelf nooit met deze (beperkte) middelen kunt maken.”

Op welke manier zet jouw organisatie de filmpjes in?

,,We promoten de filmpjes actief via sociale media om deze in te zetten bij onze opvoedtaak. We verwijzen ernaar via onze website. Jgz-professionals gebruiken de filmpjes tijdens contactmomenten, individueel of in een groep. Wat het laatste betreft is het nog een belangrijk doel om het gebruik van de filmpjes zo te implementeren, dat het door jgz-collega’s veel prominenter wordt gebruikt.”

Op welke manier heb je inspraak in het filmpjesproject? 

,,We praten mee over de thema’s van de filmpjes, de centrale boodschap en teksten. We denken mee over hoe we de boodschap in beeld brengen. Je bent aanwezig tijdens een opnamedag en kunt vanuit je professionaliteit meekijken naar hoe en wat in beeld komt.”

Welk filmpje dat is ontwikkeld vind jij het meest bruikbare?

,,Meestal zijn de filmpjes die aansluiten bij een bepaalde actualiteit het meest bruikbaar : bijvoorbeeld rond de vaccinaties en het teruggaan van de vaccinatiegraad in Nederland.”

Vertel mij meer over het filmpjesproject!

Wil je meer weten of meedoen? Laat dan hier je e-mailadres en/of telefoonnummer achter. Dan nemen wij contact met je op. Je ontvangt ook een informatiefilmpje waarin projectleider Melissa Bastiaan meer tekst en uitleg geeft over het project.

 

Nieuw adres en kantoor voor Opvoedinformatie Nederland

Opvoedinformatie Nederland verhuist per 1 september 2020 met het Nederlands Jeugdinstituut mee naar een ander pand in Utrecht. We verruilen de Catharijnesingel voor de Churchilllaan. Ook Movisie, Vilans, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en de VOBC/Landelijk Kenniscentrum LVB verhuizen naar dit pand.

Thuisbasis voor sociaal domein

Andere organisaties uit het sociaal domein zijn al jaren gehuisvest in het pand aan de Churchilllaan 11. Het gaat om organisaties als het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, Per Saldo en Ieder(in). We zijn vanaf 1 september te vinden zijn op de 15e verdieping van het pand.

Nieuwe en meer hybride manier van werken

‘Het voelt wat vreemd om ten tijde van deze coronacrisis te praten over verhuizen’, zegt Ans van de Maat, bestuurder van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Toch biedt dit ons de kans om op een nieuwe en meer hybride manier te gaan werken. Onze nieuwe locatie is vooral een ontmoetingsplek waar we samen met anderen kunnen werken aan het oplossen van uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Het kantoorgebouw is centraal gelegen en biedt ons de mogelijkheid om in verbinding te blijven met andere organisaties die werken in het sociaal domein. De inrichting sluit aan bij de huidige coronamaatregelen en is flexibel naar de toekomst. We hopen u binnenkort in ons nieuwe pand te mogen verwelkomen.’ Het team van Opvoedinformatie Nederland sluit zich daarbij aan!

Sla ons nieuwe adres alvast op

Je vindt ons vanaf 1 september op:

Churchilllaan 11
3527 GV Utrecht

Postadres:
Postbus 19221
3501 DE Utrecht

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.

Landelijk Ouderpanel draagt bij aan internationaal vergelijkingsonderzoek over impact coronacrisis op gezinsleven

Het lectoraat Jeugd van de Hogeschool Utrecht onderzocht de ervaringen van (groot)ouders tijdens de coronacrisis. Dit onderzoek werd samengesteld met het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Hogeschool Odisee Brussel, zodat er internationale vergelijkingen gemaakt kunnen worden. Ouders uit het Landelijk Ouderpanel van Opvoedinformatie Nederland en Ouders & Onderwijs deden aan dit onderzoek mee. Op basis van de resultaten doet het lectoraat aanbevelingen aan bijvoorbeeld gemeenten en jeugdprofessionals om gezinnen in lastige tijden beter te kunnen ondersteunen.

Tijdens de coronacrisis werden gezinnen geconfronteerd met heel nieuwe uitdagingen. Ze werden meer beperkt tot hun eigen woning en moesten werk, school en zorgtaken combineren. Ook waren er onzekerheden over de toekomst. Het onderzoek van het lectoraat Jeugd levert inzicht in onder meer het gezinsfunctioneren, de combinatie werk-gezin en relatie grootouders-kleinkinderen in deze tijd. In totaal deden 2093 (groot)ouders aan het onderzoek mee, waarvan 697 ouders uit het Landelijk Ouderpanel. We zijn blij dat we op deze manier aan een grootschalig (internationaal) onderzoek hebben kunnen bijdragen! ,,Door de samenwerking met het Landelijk Ouderpanel weten we van een grote groep ouders hoe zij deze tijd hebben ervaren. Dit helpt ons in het formuleren van concrete aanbevelingen,” aldus onderzoekers Anna van Spanje-Hennes en Marije Kesselring van het lectoraat Jeugd.

Op 23 juni jl. deelden de onderzoekers wat voorzichtige eerste bevindingen van dit onderzoek tijdens de webinar ‘Veerkrachtige wijken in coronatijden’, door het Platform Stad en Wijk. Hieronder te bekijken, vanaf 17.15:

Na de zomer volgt een onderzoeksrapport met aanbevelingen voor gemeenten en jeugd- en gezinsprofessionals. Daarnaast wordt een internationale vergelijking tussen Nederland en België gemaakt waarover een wetenschappelijke publicatie wordt geschreven.

Eerder onderzoek over coronamaatregelen onder het Landelijk Ouderpanel

Kort nadat de coronamaatregelen van kracht gingen in Nederland, deden we eigen onderzoek onder het Landelijk Ouderpanel over de impact hiervan. De resultaten van dit onderzoek vind je terug op deze pagina. Het onderzoek van het lectoraat Jeugd bood ons de mogelijkheid om vervolgonderzoek te doen onder ouders, in een andere fase van de coronacrisis.

Over het Landelijk Ouderpanel

Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Opvoedinformatie Nederland en Ouders & Onderwijs. Via het Landelijk Ouderpanel geven ouders via online onderzoeken aan hoe zij denken over opvoeden en onderwijs, welke informatie zij nodig hebben en wat hun ervaringen zijn. Op die manier kunnen we de beschikbare informatie over opvoeden en onderwijs verbeteren. Ook nemen we de mening van ouders mee in gesprekken en contacten met professionals, overheid en politiek. Het Landelijk Ouderpanel telt op dit moment 5256 ouders. Voortaan meedoen aan onderzoeken? Meld je dan via deze link aan.

Hoe kunnen we professionals stimuleren om opvoedfilmpjes in hun werk met ouders te gebruiken?

Resultaten online vragenlijst en interviews met professionals 

Opvoedinformatie Nederland ontwikkelt met jgz-organisaties opvoedfilmpjes voor ouders, gebaseerd op de betrouwbare (tekstuele) informatie die we ontwikkelen. Deze filmpjes kunnen professionals gebruiken in hun contact met ouders, voorafgaand of na afloop van een consult, of via de online kanalen van de organisatie. Maxime van der Vliet, een stagiaire vanuit de Avans Hogeschool, onderzocht onder professionals hoe we het gebruik van deze filmpjes kunnen stimuleren. Aan een online vragenlijst deden 17 respondenten mee. Daarnaast interviewde Maxime vijf professionals als verdieping op de online vragenlijst. In dit artikel delen we enkele resultaten. Je kunt overigens nog steeds aan de online vragenlijst meedoen.

De opvoedfilmpjes worden al gebruikt door enkele jgz-organisaties, maar we merken nog steeds dat er veel onbekendheid heerst hierover. Dat is zonde! Want lukt al jaren om met andere organisaties een stabiel financieringsmodel en duidelijke projectplanning op te zetten, wat leidt tot filmpjes die door ouders zelf beoordeeld zijn, door kennispartners en praktijkprofessionals gevalideerd zijn en door een videobureau geproduceerd worden. We vroegen Maxime daarom om haar afstudeeropdracht te wijden aan deze opvoedfilmpjes.

Ruim 94 procent van de respondenten gebruikt de opvoedfilmpjes op dit moment niet in het werk met ouders. De voornaamste reden hiervoor is dat er andere filmpjes gebruikt worden, bijvoorbeeld van Triple P. Verder wordt er veel ander (beeld)materiaal gebruikt, zoals folders en de GroeiGids. Na het zien van de filmpjes geven de meeste respondenten aan interesse te hebben om ze wel te gaan gebruiken. ,,Goed om van het bestaan af te weten,” zegt een deelnemer. ,,In mijn werk begeleid ik vaak moeders met een licht verstandelijke beperking. Ik denk dat deze filmpjes hier goed op aansluiten,” zegt een ander.

In de online vragenlijst gaven professionals aan hoe betrouwbaar zij de opvoedfilmpjes achtten. De filmpjes kregen gemiddeld een 7,8 op een schaal van 10. Als sterke punten van de filmpjes werden genoemd: duidelijk, laagdrempelig en prettige uitstraling van presentatrice Fiona. Wat de professionals zoal missen, is verdiepende informatie en ondertiteling in verschillende talen. Deze twee onderwerpen kwamen eerder al in een bijeenkomst van onze projectleden aan bod.

Het gebruik van opvoedfilmpjes in het werk met ouders

De respondenten zien mogelijkheden in het gebruik van opvoedfilmpjes voorafgaand of na afloop van een consult of door verspreiding via nieuwsbrieven en social media. Ze kunnen daar echter wel een steuntje in de rug bij gebruiken. ,,Ik zou een handleiding fijn vinden, zodat ik weet wat het inhoudt en hoe ik de filmpjes kan gebruiken. Hier kunnen mijn collega’s ook gebruik van maken zodat iedereen op de hoogte is.” We verkennen met onze projectleden de mogelijkheid om zo’n handleiding te ontwikkelen.

Denk ook mee over opvoedfilmpjes!

Onze stagiaire Maxime heeft haar stage bij ons afgerond, maar toch kun je nog meedoen aan de online vragenlijst. We hopen op nog meer respons om ideeën over en ervaringen met het gebruik van opvoedfilmpjes door professionals op te halen.

Hoe gaan wij met de opvoedfilmpjes verder?

Op dit moment nemen acht jgz-organisaties deel aan het filmpjesproject van Opvoedinformatie Nederland. Met elkaar financieren we de ontwikkeling van deze filmpjes en denken en kijken we mee over de inhoud van de filmpjes. We delen met hen de resultaten uit dit onderzoek en verkennen welke elementen we kunnen oppakken om het gebruik van de opvoedfilmpjes onder professionals te vergroten. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van een handleiding en meer inzicht bieden in het ontwikkelproces en de betrouwbaarheid van de filmpjes. Als jgz-organisatie kun je bij dit project aansluiten. Meer daarover lees je op deze projectpagina. 

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.

Nina Mulder nieuwe contentspecialist bij Opvoedinformatie Nederland

Nina Mulder is de nieuwe contentspecialist bij Opvoedinformatie Nederland. Nina werkte hiervoor als contentmanager en eindredacteur. Samen met Melissa Bastiaan, adviseur kwaliteit en content, en een nog nieuw te werven collega ontfermt Nina zich in het contentteam over de ontwikkeling van betrouwbare opvoedinformatie volgens de evidence-based practice werkwijze.

,,Content ontwikkelen waar alle betrokken partijen vol trots achter staan en die naadloos aansluit op de behoefte van de doelgroep. Van die uitdaging gaat mijn hart sneller kloppen. Om dat te mogen doen met de unieke werkwijze en het betrokken team van Opvoedinformatie Nederland voelt als een feestje,” vertelt Nina. Als contentspecialist is Nina verantwoordelijk voor het hele contentproces en de uiteindelijke output. Daar vallen onder meer het redigeren van teksten onder, eindredactie, analyses, verbetervoorstellen voor (nieuwe) content en het publiceren ervan. Dit alles in samenwerking met de kennispartners uit de Landelijke Redactieraad, de feedback van ouders uit het Landelijk Ouderpanel en natuurlijk de twee andere contentcollega’s.

,,Dit is mijn eerste functie binnen een maatschappelijk betrokken organisatie. Dit was een hele bewuste keuze. Je inzetten voor een grotere omzet is leuk, maar je inzetten om anderen écht te helpen dat is zo veel leuker.”

Nina is maandag tot en met donderdag bereikbaar via nina@opvoedinformatie.nl en 088-11 80 205.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.