Interview Anneke Kesler en Daniëlle Jansen-Moeliker

Opvoedinformatie Nederland en GroeiGids werken met een geïntegreerde redactieraad van praktijkprofessionals. In dit interview lichten Anneke Kesler (programmamanager en hoofdredacteur GroeiGids) en Daniëlle Jansen-Moeliker (voormalig contentmanager Opvoedinformatie Nederland) de samenwerking toe. Deze taak van Daniëlle wordt tijdelijk overgenomen door Melissa Bastiaan, adviseur kwaliteit en content.

Wat is de meerwaarde van een geïntegreerde redactieraad van praktijkprofessionals?

Anneke Kesler: ,,De meerwaarde is dat GroeiGids en Opvoedinformatie Nederland nu gezamenlijk nog efficiënter optimale informatie voor alle (aanstaande) ouders realiseren. Door de samenwerking is één sterke redactie van praktijkprofessionals gerealiseerd. Deze professionals weten uit de praktijk welke vragen er leven bij ouders en hoe de informatie goed aansluit bij hun uitvoeringspraktijk. Zo hebben ouders, de wetenschap en praktijkprofessionals ieder hun positie in het validatieproces.”
Daniëlle Jansen-Moeliker: ,,Zowel GroeiGids als Opvoedinformatie Nederland willen hetzelfde: betrouwbare opvoedinformatie voor alle ouders. Doordat we nu krachten bundelen, kunnen we sneller en nog beter betrouwbare informatie bieden. We zijn nu met een grotere groep praktijkprofessionals. Dit betekent dat we sneller kunnen werken én met elkaar meer weten. Iedereen heeft zo zijn eigen specialisme. En al deze specialismen bij elkaar, dekken het algehele aanbod van betrouwbare informatie van Opvoedinformatie Nederland.”

Anneke Kesler (uiterst links) en Daniëlle Jansen-Moeliker (vijfde van links) en de praktijkprofessionals uit de geïntegreerde redactieraad.

Welke successen zijn er al geboekt?

Kesler: ,,Er is meer interactie en afstemming tussen kennisinstituut en praktijkprofessional, waardoor praktische informatie over wat een advies zou kunnen betekenen voor de ouder en het kind wordt toegevoegd. Ook een directe link naar de dagelijkse praktijk zie je nu in de informatie terug.”
Jansen: ,,Er gebeurt veel. En je merkt dat een geïntegreerde redactieraad werkt. Zo krijgen we bijvoorbeeld meer meldingen van verschillende kanten én vanuit de praktijk. De praktijkprofessionals werken dagelijks met ouders. Zij weten wat er speelt! Hoe mooi is het dat we, dankzij de grotere groep praktijkprofessionals, veel meer te horen krijgen vanuit de doelgroep? Dat is hele waardevolle informatie.”

Waarom is het zo belangrijk om op deze manier aan betrouwbare informatie voor ouders te werken?

Kesler: ,,Ouders zijn op zoek naar informatie en komen niet altijd uit bij de betrouwbare informatie die wij te bieden hebben. Preventieve voorlichting is belangrijk voor het gezond opgroeien van kinderen en jeugdigen en versterkt ouders in hun ouderrol. We willen met elkaar de Thuisarts.nl voor de preventieve geboorte- en jeugdgezondheidszorg worden. Als we met z’n allen aan een bron werken en het in betrouwbare kanalen richting ouders uitventen, dan ‘maken we meters’!”
Jansen: ,,Er is zoveel informatie te vinden op het internet. Ook veel informatie die niet juist is. En dat terwijl ouders op zoek zijn naar betrouwbare informatie. Door krachten te bundelen, kunnen we nog beter zorgen voor deze betrouwbare opvoedinformatie en nog beter ons unieke validatieproces doorlopen. Zo kunnen we met elkaar een steentje bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen!”

Wanneer is de samenwerking geslaagd?

Kesler: ,,De samenwerking kan nog verder worden uitgebreid wanneer de GroeiGids-producten, zoals de pushberichten, chatberichten en GroeiGids-boekjes, gezamenlijk kunnen worden opgepakt in het ingerichte digitale redactieproces. Verder is de samenwerking geslaagd als er één goed vindbare website voor alle (aanstaande) ouders is via Google, zoals Thuisarts.nl. Tot slot streven we ernaar dat professionals dit omarmen en de on- en offline GroeiGids-kanalen met betrouwbare informatie inbedden in hun werkproces.” 

Jansen: ,,We zijn pas net bezig met elkaar. De eerste stappen zijn gezet. We kunnen met elkaar nog veel meer bereiken als we een meer praktische invulling geven aan bijvoorbeeld vergaderingen, de verwachtingen in het validatieproces en de werkwijzen voor verschillende producten. Het is een proces in ontwikkeling en stapje voor stapje gaan we vooruit. We zijn goed op weg met elkaar.”

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.

Consultant Annemieke Beuker over het implementeren van betrouwbare opvoedinformatie

‘Nieuwe opbouw en structuur van koppelvlak passen goed bij JgzApp’

Ouders uit de regio Kennemerland kunnen gebruik maken van de JgzApp: een app waarin ouders zelf afspraken beheren, betrouwbare informatie kunnen raadplegen en het gebruik van het digitale dossier van hun kind kunnen volgen. Annemieke Beuker, consultant bij Allegro Sultum, was nauw betrokken bij de implementatie van de betrouwbare opvoedinformatie in de app via het nieuwe koppelvlak. ,,Wij hebben de informatie zo kunnen afnemen, dat deze naadloos aansloot bij het ontwerp van de app.”

Voor JGZ Kennemerland is de meerwaarde van deze informatie dat ouders voorafgaand aan het consult alvast de basisinformatie kunnen raadplegen. ,,Opvoedinformatie Nederland heeft een schat aan informatie. We wilden daar graag gebruik van maken en niet zelf iets ontwikkelen. We wilden niet zomaar alle opvoedinformatie één op één overnemen,” vertelt Annemieke Beuker. ,,Dat was mogelijk. We hebben precies op de manier zoals wij wilden de informatie kunnen implementeren.”

Nieuwe API voor betrouwbare opvoedinformatie

Ruim 7 jaar geleden begon Opvoedinformatie Nederland met het aanbieden van betrouwbare opvoedinformatie voor ouders via een API. Sindsdien zorgen we er samen met ICT-leveranciers voor dat websites van gemeenten, GGD’en of andere digitale toepassingen van deze informatie voorzien zijn. Om te zorgen dat de opvoedinformatie voortaan op alle digitale toepassingen aansluit en bij ouders terechtkomt, pasten we de indeling en API aan. Beuker: ,,We maakten al gebruik van de betrouwbare opvoedinformatie via het oude koppelvlak. We wilden graag snel gebruik maken van het nieuwe koppelvlak, omdat de nieuwe opbouw en structuur goed aansloten op onze app.”

Met de nieuwe API spelen we in op de behoefte om specifieke onderwerpen te gebruiken op websites, in apps en andere toepassingen. Dat is aantrekkelijk voor bijvoorbeeld gemeenten, GGD’en of andere organisaties zoals JGZ Kennemerland die themagerichte digitale toepassingen willen ontwikkelen. De nieuwe API is vanaf nu beschikbaar. Je kunt hiervoor een token aanvragen via contact@opvoedinformatie.nl of 088- 11 80 200. Allegro Sultum deed dat ook. ,,Na het ontvangen van de documentatie, zijn we snel aan de slag gegaan. De documentatie is helder en duidelijk. We waren binnen enkele weken klaar om in productie te gaan.”

Informatie in app wordt automatisch geactualiseerd

De JgzApp is verbonden met het digitaal dossier, zodat ouders de dossiergegevens van hun kind kunnen inzien. De opvoedinformatie in de app wordt iedere week automatisch geactualiseerd. ,,Er is zoveel informatie online te vinden. In de app zorgen we dat ouders de juiste, betrouwbare informatie vinden. Ook hebben zij zelf de regie en kunnen ze afspraken maken, contact opnemen met een professional en de onderwerpen voor het aankomende consult bepalen.” De app wordt gebruikt door JGZ Kennemerland en is ook beschikbaar voor andere organisaties die dit willen. Als ICT-leverancier kun je Opvoedinformatie Nederland kosteloos inschakelen voor vragen of advies. Beuker: ,,Dit deden wij ook een paar keer waardoor we snel weer verder konden met ontwikkelen.”

Lees meer over de JgzApp

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.