Interview Social Team Asten over de opvoedfilmpjes met Fiona

Opvoedinformatie Nederland ontwikkelt met partners uit de jeugdgezondheidszorg opvoedfilmpjes voor ouders met presentatrice Fiona. Deze filmpjes zijn voor iedereen beschikbaar. Inmiddels zijn er 43 filmpjes gemaakt en komen er steeds nieuwe bij. Sociaal Team Asten is één van de organisaties die de filmpjes fanatiek in de online informatievoorziening naar ouders toe gebruikt, bijvoorbeeld op Facebook en Instagram. Ellis van der Heijden-Van Bussel, communicatieadviseur bij de gemeente Asten, legt uit waarom.

Wat is de reden dat jullie besloten om deze filmpjes vanuit de organisatie te gaan verspreiden?

,,We vonden ze heel geschikt. Een toegankelijke serie, korte duidelijke filmpjes van verschillende onderwerpen die een brede doelgroep aanspreekt.”

Op welke manier zijn de filmpjes een aanvulling op jullie online informatievoorziening naar ouders?

,,Filmpjes zijn een fijne, welkome afwisseling bij de teksten en foto’s die we delen. Daarnaast waren we bezig met een contentkalender. Deze serie maakte het tevens mogelijk om op vaste momenten, consequent informatie met onze volgers te gaan delen. Dus dit was een fijne en welkome aanvulling.”

Welk filmpje wordt het best door jullie doelgroep ontvangen?

,,Via Facebook worden de filmpjes over opvoeden en corona, ouderschap en je relatie en slaapproblemen peuters het meest bekeken.”

Wil je de opvoedfilmpjes met Fiona ook in je werk gebruiken?

 

Consultant Annemieke Beuker over het implementeren van betrouwbare opvoedinformatie

‘Nieuwe opbouw en structuur van koppelvlak passen goed bij JgzApp’

Ouders uit de regio Kennemerland kunnen gebruik maken van de JgzApp: een app waarin ouders zelf afspraken beheren, betrouwbare informatie kunnen raadplegen en het gebruik van het digitale dossier van hun kind kunnen volgen. Annemieke Beuker, consultant bij Allegro Sultum, was nauw betrokken bij de implementatie van de betrouwbare opvoedinformatie in de app via het nieuwe koppelvlak. ,,Wij hebben de informatie zo kunnen afnemen, dat deze naadloos aansloot bij het ontwerp van de app.”

Voor JGZ Kennemerland is de meerwaarde van deze informatie dat ouders voorafgaand aan het consult alvast de basisinformatie kunnen raadplegen. ,,Opvoedinformatie Nederland heeft een schat aan informatie. We wilden daar graag gebruik van maken en niet zelf iets ontwikkelen. We wilden niet zomaar alle opvoedinformatie één op één overnemen,” vertelt Annemieke Beuker. ,,Dat was mogelijk. We hebben precies op de manier zoals wij wilden de informatie kunnen implementeren.”

Nieuwe API voor betrouwbare opvoedinformatie

Ruim 7 jaar geleden begon Opvoedinformatie Nederland met het aanbieden van betrouwbare opvoedinformatie voor ouders via een API. Sindsdien zorgen we er samen met ICT-leveranciers voor dat websites van gemeenten, GGD’en of andere digitale toepassingen van deze informatie voorzien zijn. Om te zorgen dat de opvoedinformatie voortaan op alle digitale toepassingen aansluit en bij ouders terechtkomt, pasten we de indeling en API aan. Beuker: ,,We maakten al gebruik van de betrouwbare opvoedinformatie via het oude koppelvlak. We wilden graag snel gebruik maken van het nieuwe koppelvlak, omdat de nieuwe opbouw en structuur goed aansloten op onze app.”

Met de nieuwe API spelen we in op de behoefte om specifieke onderwerpen te gebruiken op websites, in apps en andere toepassingen. Dat is aantrekkelijk voor bijvoorbeeld gemeenten, GGD’en of andere organisaties zoals JGZ Kennemerland die themagerichte digitale toepassingen willen ontwikkelen. De nieuwe API is vanaf nu beschikbaar. Je kunt hiervoor een token aanvragen via contact@opvoedinformatie.nl of 088- 11 80 200. Allegro Sultum deed dat ook. ,,Na het ontvangen van de documentatie, zijn we snel aan de slag gegaan. De documentatie is helder en duidelijk. We waren binnen enkele weken klaar om in productie te gaan.”

Informatie in app wordt automatisch geactualiseerd

De JgzApp is verbonden met het digitaal dossier, zodat ouders de dossiergegevens van hun kind kunnen inzien. De opvoedinformatie in de app wordt iedere week automatisch geactualiseerd. ,,Er is zoveel informatie online te vinden. In de app zorgen we dat ouders de juiste, betrouwbare informatie vinden. Ook hebben zij zelf de regie en kunnen ze afspraken maken, contact opnemen met een professional en de onderwerpen voor het aankomende consult bepalen.” De app wordt gebruikt door JGZ Kennemerland en is ook beschikbaar voor andere organisaties die dit willen. Als ICT-leverancier kun je Opvoedinformatie Nederland kosteloos inschakelen voor vragen of advies. Beuker: ,,Dit deden wij ook een paar keer waardoor we snel weer verder konden met ontwikkelen.”

Lees meer over de JgzApp

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie?

Schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de opvoedinformatie. Dat kan op deze pagina. We versturen drie verschillende nieuwsbrieven: een nieuwsbrief over de organisatie Opvoedinformatie Nederland en een nieuwsbrief die we de Praktijkwijzer noemen. Dit is een nieuwsbrief voor professionals die met ouders werken. Je kunt kiezen voor een leeftijdspecifieke Praktijkwijzer. Hierin delen we tips die jij in je werk kunt gebruiken. In beide Praktijkwijzers komen ouderschap, mediaopvoeding en het Landelijk Ouderpanel aan bod.